Talvella lämpötila nousee pakkaselta nollan tietämille ja ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö peittyy valkoiseen kuuraan. Pitäisikö tämä huomioida pumpun käytössä?

Ulkoilmassa on aina kosteutta, joka alkaa jäätyä joutuessaan kosketukseen ilmaa kylmemmän pinnan kanssa. Ilmiö esiintyy korostuneesti ulkoilman lämpötilan ollessa nollan tienoilla. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kennon, eli laitteen sisällä näkyvän ritilän lamellien pinnalla, tämä näkyy useimmiten valkoisena kuurana. Tämä on täysin normaalia, ja se kertoo laitteen toimivan odotetulla tavalla. Laitteen automatiikka käy sulattamassa huurteen pois aika ajoin.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle kerääntyy talven mittaan sulatusveden johdosta pieni jääkeko, joka on niin ikään täysin normaalia. Tämä voidaan poistaa työvälineillä maasta, tai laitteen alle voidaan asentaa sulatusvedenohjain, jolla sulatusvesi saadaan ohjattua kauemmaksi rakennuksen seinästä.

Myös tuiskulunta saattaa kiinnittyä ulkoyksikön pintaan. Tämäkin on täysin normaalia eikä sillä ole vaikutusta laitteen toimintaan. Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa säätämällä laite toimimaan jäähdytystoiminnalla noin 30 minuutin ajaksi. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta pois.

Jään poistaminen ulkoyksikön ympäriltä tehtävä varoen

Jos talvi on sekä poikkeuksellisen kylmä että kostea tai äärimmäisen luminen, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan. Tällöin jäätä muodostuu muutaman sentin paksuiseksi jääkerrokseksi laitteen lamellipintojen päälle. Tämäkään ei ole vaarallista, sillä tällöin ulkoyksikkö yksinkertaisesti sulatetaan. Ennen sulatustoimenpiteitä pitää ilmalämpöpumpun virta kytkeä pois päältä turvakytkimeltä.

Helpoin ja nopein tapa sulattaa ulkoyksikkö on valuttaa jään päälle kuumaa (ei kuitenkaan polttavan kuumaa) vettä. Tällä toimenpiteellä jää poistuu pinnoilta vahingoittamatta ulkoyksikköä millään tavalla. On tärkeää, että jäätä ei ryhdytä hakkaamaan pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella, sillä ulkoyksikköä ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja eikä kovia tärähtelyjä.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle voi muodostua myös normaalia enemmän sulatusveden aiheuttamaa jääkekoa. Sen voi poistaa esimerkiksi jäätuuralla tai asettamalla laitteen alle astian, joka tyhjennetään tarvittaessa.

Lähde: Scanofficen tiedoteartikkeli