Suomen ankarassa talvessa parhaiten toimii älykkäällä sulatustoiminnolla varustettu ilmalämpöpumppu, jonka hyötysuhde ja teho säilyvät myös kovilla pakkasilla. Tällaisia ovat kaikki OnPowerin myymät ja asentamat ilmalämpöpumput.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta laitteistossa kiertävään kylmäaineeseen. Lämpöenergian kerääminen tapahtuu kylmäainetta höyrystämällä. Höyrystyvä kylmäaine sitoo itseensä lämpöenergiaa ulkoilmasta. Samalla ulkoyksikön lämmönsiirtokennon lämpötila laskee. Ympäröivää ulkoilmaa kylmempään lämmönsiirtokennoon tiivistyy kosteutta, joka jäätyy ulkolämpötilan ollessa alhainen. Tämän vuoksi ulkoyksikön lämmönsiirtokenno pitää sulattaa määrävälein.

Laadukkaissa, Pohjolan olosuhteisiin suunnitelluissa ilmalämpöpumpuissa on kehittynyt kuumakaasusulatus, joka pitää laitteiston tehokkaana ympäri vuoden. Se tunnistaa ulkoyksikön sulatustarpeen, kun lämmönsiirtokyky on heikentynyt. Tämän jälkeen sisäyksikössä oleva kuumakaasu siirretään ulkoyksikön kennoon.

Tällöin huurre alkaa sulaa kennosta, ja sulamisvesi johdetaan ulos laitteesta sulatusvastuksen avulla. Laitteisto seuraa sulatusprosessia ja siirtyy takaisin lämmittämään rakennusta heti, kun kenno on sulanut tarpeeksi.

Yksinkertaisemmissa sulatustoiminnoissa, joita on heikkolaatuisemmissa ilmalämpöpumpuissa, sulatusjakson ajankohta ja pituus ovat ennalta määriteltyjä. Tällaista sulatustoimintoa käyttävät monet Etelä-Euroopasta tuodut, Suomen olosuhteisiin sopimattomat laitteet.

Jos ilmalämpöpumppua käytetään ylläpitolämmitys-toiminnolla, on tärkeää, että peruslämmönlähde auttaa automaattisesti lämmityksessä, jos huonelämpötila alkaa laskea. Näin varmistat laitteellesi riittävän sulatusenergian kovillakin pakkasilla.

Puhallinnopeus kannattaa pitää manuaalilla, jolloin sisäilma lämpiää suuremmalta alueelta.

Näin varmistat ilmalämpöpumppusi toiminnan talvella

 • Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tulee olla sijoitettuna niin, että ulkoilma pääsee vapaasti kiertämään sen lävitse.
 • Ulkoyksikkö ei saa sijaita esimerkiksi talon kellarissa tai välikattotilassa.
 • Jos haluat käyttää suojakoteloa ulkoyksikön naamioimiseen, tarkista, että se on laitteen maahantuojan hyväksymä. Esimerkiksi OnPowerin jälleenmyymät ja asentamat Scanoffice-suojakotelot valmistetaan Suomessa kotimaisesta puusta.
 • Pidä ilmalämpöpumppu päällä myös pakkasella.
 • Pidä ilmalämpöpumppu lämmitystoiminnolla lämmityskaudella.
 • Huolehdi, että sulamisvesi pääsee esteettömästi valumaan ulkoyksikön pohjasta.
 • Varmista, että ulkoyksikkö ei hautaudu lumeen ja että kenno ei mene umpijäähän.
 • Varmista, että sisäyksikön suodattimet ovat puhtaat.
 • Puhdista sisäyksikön suodattimet myös pakkasella.
 • Puhdista ulkoyksikkö tarvittaessa.
 • Varmista, että ilmalämpöpumpun apuna oleva lämmönlähde on toiminnassa.

Lähde: Scanofficen tiedote