Ilmalämpöpumput ovat suosittu vaihtoehto niin uusiin kuin vanhoihinkin rakennuksiin, tarjoten energiatehokkaan ratkaisun lämmitykseen ja viilennykseen. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ilmalämpöpumpusta – hankinnasta asennukseen ja käyttöön.

Mitkä ovat ilmalämpöpumpun ja asennuksen kustannukset?

Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee merkittävästi mallista, merkistä ja asennuksen vaativuudesta riippuen. Suosittuja merkkejä ovat esimerkiksi Mitsubishi Electric, Daikin, Panasonic, Midea, Bosch ja Toshiba. Nämä merkit tarjoavat laadukkaita vaihtoehtoja, joiden hinta asennettuna alkaa noin 1500 eurosta.

Mikäli halpa ilmalämpöpumppu houkuttaa, kannattaa varmistaa, että malli on tarkoitettu Pohjolan ankariin oloihin. Useimmat edulliset ilmalämpöpumput on suunniteltu ensisijaisesti viilennyskäyttöön, joten niiden teho ei riitä lämmityskäyttöön Suomen pakkaskeleillä. Pelkästään jäähdyttävä ilmalämpöpumppu voi kuitenkin olla hyvä valita, jos lämmitystä ei tarvita esimerkiksi keskuslämmityksellä varustetussa kerrostaloasunnossa.

Tee-se-itse-asennus: Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?

Vaikka jotkut saattavat harkita ilmalämpöpumpun asentamista itse säästääkseen kustannuksissa, on tärkeää huomata, että asennus vaatii ammattitaitoa ja erityisiä työkaluja sekä on luvanvaraista. Lisäksi väärin asennettu laite voi johtaa takuun raukeamiseen ja mahdollisesti jopa turvallisuusriskiin. Siksi on ehdottoman suositeltavaa jättää ilmalämpöpumpun asennus ammattitaitoisen ja valtuutetun asennusliikkeen tehtäväksi.

Ilmalämpöpumpun asentamiseen vaaditaan ammattitaitoinen asentaja, jolla on tarvittavat pätevyydet ja kokemus. Erityisesti kylmäaineiden käsittelyyn ja laitteiston kiinteisiin sähköasennuksiin liittyvät työt edellyttävät turvallisuuskeskuksen (Tukes) hyväksymää asennuspätevyyttä ja toimintalupaa. Ammattilaisen valinta takaa, että asennus tehdään turvallisesti ja määräysten mukaisesti, varmistaen laitteen tehokkaan toiminnan ja pitkän iän.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella riippuu monista tekijöistä, kuten ulkolämpötilasta, asetetusta sisälämpötilasta ja laitteen hyötysuhteesta. Keskimäärin voisi sanoa, että parhaan ilmalämpöpumpun hyötysuhde on hyvä ja sähkönkulutus talvikuukausina suhteellisen alhainen verrattuna perinteisiin lämmitysmuotoihin. Paras ilmalämpöpumppu tarjoaa selkeästi säästöjä talven lämmityskuluissa.

Paras asennuspaikka ilmalämpöpumpulle

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen on olennainen osa sen tehokkuutta. Parhaaksi paikaksi suositellaan usein tilaa, jossa ilmavirta voi levitä esteettä läpi asunnon tai tilan. Siksi on syytä välttää sijoittamasta laitetta suoraan lämmönlähteiden tai ilmanvaihtoaukkojen lähelle.

Tarvitaanko ilmalämpöpumpulle lupa?

Useimmissa tapauksissa ilmalämpöpumpun asennuttaminen ei vaadi erillistä lupaa, mutta on suositeltavaa tarkistaa paikalliset määräykset ja mahdolliset poikkeukset. Esimerkiksi tietyissä asuinalueilla tai taloyhtiöissä saattaa olla erityisvaatimuksia, jotka on otettava huomioon.

Yhteenveto

Ilmalämpöpumpun hankinta on pitkäaikainen sijoitus, joka voi tuoda merkittäviä säästöjä lämmityskuluissa sekä parantaa asumismukavuutta. Valitsemalla laadukkaan laitteen tunnetulta valmistajalta – kuten Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Bosch, Toshiba ja Midea – sekä turvautumalla ammattitaitoisen asentajan kuten OnPowerin palveluihin, voit nauttia tehokkaasta ja turvallisesta lämmitys- ja viilennysratkaisusta vuosiksi eteenpäin. Muista aina tarkistaa paikalliset määräykset ja suosia ammattilaisten suorittamaa asennusta, jotta ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti.

OnPower on kumppanisi ilmalämpöasioissa

OnPower on luonteva valinta kumppaniksesi silloin, kun haluat ilmalämpöpumpun asennettuna Riihimäen, Hyvinkään, Hämeenlinnan sekä Kanta-Hämeen, Uudenmaan ja eteläisen Pirkanmaan alueilla. Olemme Boschin sertifioitu lämpömestari, Panasonic Pro Partneri sekä Daikin, Mitsubishi Electric, Toshiba ja Midea valtuutettu huolto- ja myyntiliike. Valikoimamme kattaa myös muut yleiset ja laadukkaat merkit. OnPowerin Tukes-toimintapätevyydet voit tarkistaa tästä.

OnPowerin kautta voit myös hankkia ilmalämpöpumpun osamaksulla Resurs Bankin rahoitustarjoustamme hyödyntäen. Tutustu ajankohtaisiin tarjouksiimme ilmalämpöpumpuista ja varaa asennusaikasi jo tänään!